zaterdag 26 mei 2018

Een nieuwe naam ...

Momenteel lees ik iedere morgen uit het Bijbelboek Jeremia en afgelopen dinsdag was ik aangekomen bij hoofdstuk 20 (vers 1 t/m 6), waar Pashur Jeremia hoort profeteren en hem vervolgens om zijn woorden gevangen zet.
De volgende dag laat Pashur Jeremia vrij, maar dan zegt Jeremia tegen Pashur dat de Heere hem niet de naam ‘Pashur’ geeft, maar de naam ‘Magor-Missabib’.
Want’, vers 4, ‘zo zegt de Heere: Zie, Ik ga u tot een bron van angst voor uzelf maken en voor allen die u liefhebben.’
Magor –Massabib betekent dan ook ‘angst van rondom’.

Het liet mij opnieuw zien welk een belangrijke plaats namen in de Bijbel hebben.
We zien dan ook op verschillende andere plaatsen in de Bijbel dat God de namen van mensen veranderd, omdat er dingen (gaan) veranderen,
Bijvoorbeeld: Abram wordt Abraham en Sarai wordt Sara. (Gen. 17)


Zelf was ik nooit zo heel erg blij met de betekenis van mijn naam.
Toen ik het eens opzocht in het namenboekje dat we hadden gekocht met het oog op de naam van ons eerste kind, bleek de naam Rita afkomstig van Maria, wat in verband gebracht werd met mirre, wat bitter betekent.
En hoewel ik niet echt gebukt ging eronder, toch hing deze betekenis op de één of andere manier af en toe zwaar boven mijn hoofd.
Totdat ik op een beurs stond met uitgaven van Caroline van de Vate en mijzelf en een vrouw naar mij toe kwam om over ons boekje en de kaarten te praten.
Op een gegeven moment vroeg ze nogmaals naar mijn naam, en ik antwoordde dat ik Rita was.
‘O’, zei ze, ‘wat een prachtige naam!’

Hoe het precies helemaal ging, weet ik niet meer, maar ik geloof dat ik haar nogal bedenkelijk aankeek, want ze ging verder en vertelde mij dat ze van Spaanse afkomst was en dat mijn naam in het Spaans ‘Waardevol en Parel’ betekende.


Als ik dan vanmorgen nadenk en bid over wat ik gelezen heb, komt de naamsverandering van Pashur terug in mijn gedachten en dat God duidelijk boodschappen afgeeft in de Bijbel met namen en als Hij ze verandert.
En ineens komt de volgende gedachte bij mij binnen:
‘Eigenlijk op dat moment, op het moment dat deze vrouw mij de andere betekenis geeft van mijn naam, kreeg ik als het ware een nieuwe naam van God.
Niet meer ‘bitter’, maar ‘Waardevol en Parel’.
Opnieuw word ik warm van binnen als ik terugdenk aan dat moment als zij mij vol enthousiasme deze betekenissen verteld.

En als ik daar nog wat over doormijmer aan de hand van de naamsverandering van Pashur, voel ik mij een gezegend mens, en zie ik ook hoe God dingen in mijn leven heeft veranderd, en nog steeds verandert.
Het was al begonnen voor ik deze vrouw op de beurs tegenkwam, en het is niet meer opgehouden.
Ik ben waardevol voor God; een Parel in Zijn hand.

8 opmerkingen:

 1. Wow wat mooi en bijzonder, Waardevolle Parel ❤

  Mijn moeder heeft mij eens verteld dat zij wist dat Ze mij de naam Danielle moest geven, Daniel betekent "mijn rechter is God"
  Deze betekenis heeft me in verschi.lende situaties geholpen om dingen die zo oneerlijk voelden los te laten, want ik mocht leren stil zijn terwijl Hij voor mij streed en mijn Rechter zou zijn.

  Hoe belangrijk is een naam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat prachtig om te lezen, Daniëlle!
   Ik moet zeggen dat wij onze derde zoon ook om die reden Daniël genoemd hebben, en al meerdere keren hebben ook wij dingen los kunnen laten daardoor en ik denk dat dat ook door gewerkt heeft naar hem.

   En die waardevolle Parel had ik nog niet gezien :)
   Mooi, dank je wel!

   Verwijderen
 2. Oh... als ik toch vorige week wist dat die woorden daarvoor waren...
  mijn naam heeft de zelfde herkomst en dus oorspronkelijk zelfde betekenis... behalve dat mijn naam op een andere manier een "naamsverandering" kreeg en dus ook een andere betekenis nu ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh... als ik toch vorige week wist dat die woorden daarvoor waren...
   Wat dan, Marieke :) je maakt me nieuwsgierig.

   Verwijderen
 3. Heel mooi. Dank je wel! Mijn naam komt van Arie. Arie is een vorm van Adriaan maar kan als Joodse naam ook een roepnaam zijn bij Aäron of Arjeh.

  Jouw stukje is echt heel waardevol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Aritha.

   Ik vind jouw naam heel bijzonder, Aritha; je hoort hem ook eigenlijk niet.
   Uniek, en ook mooi zo naar een Joodse roepnaam.

   Verwijderen
 4. Wat is het heerlijk als je opeens een andere betekenis erachter mag ontdekken. Nu is het ook voor altijd een reminder, telkens wanneer je jouw naam hoort. Mooi dat je dit deelt.

  Mijn naam is een vrouwelijke versie van Petrus, en betekent rots/steen/betrouwbare.

  BeantwoordenVerwijderen